Smaka Loss

Här hittar ni recept och fakta om mat och bakverk.

Plommonlikör

Kategori: Likör

Källa: Allers tidning

 1 sats blir ca 6 dl
  • 375 g plommon
  • 3 mandlar från kärnorna
  • ½ vaniljstång
  • 1 bit kanelstång
  • 37cl okryddat brännvin
  • 3 dl socker
  • 3 dl vatten
Dela plommonen och kärna ur dem. Spara tre kärnor, krossa dem och ta ut mandeln. Lägg ner plommonhalvorna i en glasburk tillsammans med mandlarna.

Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner frö, vaniljstång och kanelstång i burken och häll över brännvinet.



Sätt på ett tättslutande lock och låt dra rumsvarmt i 1 vecka.
 
 
Mät efter 1 vecka upp socker och vatten i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret smälter.
Låt lagen koka utan lock ett par minuter och låt den sedan svalna.
 
 


Sila bort plommon, mandlar, vanilj- och kanelstång från brännvinet. Häll ner sockerlagen i burken och rör om.
 

Förslut burken väl. Låt stå svalt i 1 månad. Häll därefter upp den färdiga likören på flaska. Förvara mörkt och kallt.

 
/ Josefin
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: