Plommonlikör
Kategori: Likör
Källa: Allers tidning


1 sats blir ca 6 dl
- 375 g plommon
- 3 mandlar från kärnorna
- ½ vaniljstång
- 1 bit kanelstång
- 37cl okryddat brännvin
- 3 dl socker
- 3 dl vatten
Dela plommonen och kärna ur dem. Spara tre kärnor, krossa dem och ta ut mandeln. Lägg ner plommonhalvorna i en glasburk tillsammans med mandlarna.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner frö, vaniljstång och kanelstång i burken och häll över brännvinet.

Sätt på ett tättslutande lock och låt dra rumsvarmt i 1 vecka.

Mät efter 1 vecka upp socker och vatten i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret smälter.
Låt lagen koka utan lock ett par minuter och låt den sedan svalna.
Låt lagen koka utan lock ett par minuter och låt den sedan svalna.

Sila bort plommon, mandlar, vanilj- och kanelstång från brännvinet. Häll ner sockerlagen i burken och rör om.

Förslut burken väl. Låt stå svalt i 1 månad. Häll därefter upp den färdiga likören på flaska. Förvara mörkt och kallt.

/ Josefin