Smaka Loss

Här hittar ni recept och fakta om mat och bakverk.

Kardemummabullar

Kategori: Bakverk

ca 48 bullar
250°C

VETEBRÖD - Grundrecept   
  • 50 g jäst
  • 125-150 g margarin eller smör
  • 5 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl socker
  • 1-2 tsk stött kardemumma
  • 1,4-1,5 l vetemjöl

Dela sönder jästen i en bunke. Smällt fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Rör ut jästen med lite av degspadet (fettet och mjölken).

Tillsätt sedan resten av degspadet med salt, socker, kardeumma och nästan allt mjöl, spara lite mjöl till utbakning.

Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.




 
FYLLNING (REMONS)
  • Mjukt smör eller margarin
  • Socker
  • Kardemumma

Blanda smör, kardemumma och socker för bästa resultat, fyllningen ska bli lika brun som på bilden ovanför.
 
Smöret/margarinet har en förmåga att rinna ut när det är i ugnen, sockret och kardemumma binder ihop fettet så det inte rinner ut lika lätt. Du behöver inte mäta hur mycket du ska ha av varje, om du är rädd för att blanda för mycket så ta lite i taget. 
 
Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred ut fyllningen på den utkavlade degen.

TIPS: Lämna 2 cm tomt längst ner på degen. Rulla sedan ihop degen, börja där uppe. Skär varje rulle på mitten och sedan på mitten igen, dela sedan efter hur stora du vill ha. 

Nu ska detta återigen jäsas under bakduk till dubbel storlek. 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö sedan på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter

/ Josefin & Jenni