Nu är äntligen dagen då man får äta massor med semlor här. Det betyder att det är dags att lägga upp recpet och bilder på olika semlor.
Semlor med mandelmassafyllning och hallongrädde!
Semlor med vaniljkräm & bärfyllning och vaniljkräm & kaneläpplen!
Semlor med äppelkompott & grädde och hallonsylt & grädde!
Vi börjar med recpetet på själva bulldegen!
Källa: Tasteline.com
225° Ca. 16 - 20 st beroende på storlek
75 g smör 2 ½ dl mjölk 25 g jäst 1 ½ krm salt ½ dl socker 7 ½ dl mjöl 1 tsk malen kardemumma
2 ägg till pensling
Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål.
Semlor med vaniljkräm och bär!
Bärfyllning: Jordgubbar Blåbär Hallon Socker
Kan tyvärr inte skriva en viss mängd eftersom det är så olika från person till person. Jag hade ungefär 1 dl av varje bär och ½ dl socker som jag blandade ihop och fördela ut i semlorna.
Vaniljkräm (Källa: Recept.nu):
5 dl mjölk 1 vaniljstång 1 ½ dl socker
7 st äggulor
1 ½ dl maizena
50 g mjukt smör
Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
Semlor med vaniljkräm och ugnsbakade kaneläpplen!
Kaneläpplefyllning: Äpplen Kanel Socker
Här är det lika dant som med bären, olika från person till person. Jag använde mig utav 2 skalade skivade äpplen som jag doppade i socker blandat med kanel som jag sedan värmde i ugnen på 125° i ca. 5 minuter sedan.
Vaniljkräm (Källa: Recept.nu): 5 dl mjölk 1 vaniljstång 1 ½ dl socker 7 st äggulor 1 ½ dl maizena 50 g mjukt smör
Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
Semlor med mandelmassa och hallongrädde!
Mandelmassafyllning(Källa: Tasteline.com): 300 g mandelmassa 1 dl mjölk
Smula ner mandelmassa, blanda och späd med mjölk till en ganska lös smet. Fördela fyllningen i bullarna.
Hallongrädde (Källa: Ica.se): 3 dl grädde 300 g hallon 1 ½ msk florsocker
Vispa grädden. Blanda den med florsocker och lätt mosade hallon.
Semlor med äppelkompott och grädde!
Äppelkompott ½ liter (Källa: Arla.se): 0.75 kg äpplen 1 dl vatten ½ dl strösocker 1 st kanelstänger
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Koka upp vatten, socker och kanel. Lägg i äppelklyftorna och koka dem mjuka utan lock, 10–12 min.
Grädde: 3 dl grädde Vaniljsocker efter smak.
Vispa grädden. Blanda den med vaniljsockret.
Semlor med hallon sylt och grädde!
Hallonsylt ½ liter(Källa: Receptfavoriter.se): 500 g hallon 250 g strösocker eller syltsocker
Rensa hallonen. De behöver inte sköljas. Lägg hallonen i en stor kastrull och tillsätt sockret. Koka hallonsylten i 10 minuter på svag värme. Rör och mosa gärna ihop hallonsylten lite med en slev eller potatisstöt.
Värm vatten och mjölk till 37°. Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Kör degen i maskin i 10 minuter, det blir en kladdig deg. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, 1 - 2 timmar.
Stjälp upp degen på bakbord och dela den i 8 - 12 bitar. Forma varje bit till en boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Patta till bullarna en anining med handflatan och låt jäsa till dubbel storlek.
Spraya bröden med vatten och strö sesamfrön över. Tryck försiktigt till bröden med handflatan. Låt torka några minuter innan du gräddar bröden i ugnen i 15 minuter eller tills det är gyllenbruna.
Ta ut bröden, spraya dem med vatten och låt svalna på galler under bakduk.