Smaka Loss

Här hittar ni recept och fakta om mat och bakverk.

Välkommen till vår blogg!

Kategori: Allmänt

Hej!
Josefin Dahlström och Jenni Jänkälä är våra namn, vi går tredje året på Hotell & Restaurangprogrammet Carlsund utbildningscentrum i Motala. Vi har som uppgift att göra ett projektarbete, vi valde att göra en blogg. Här kommer ni att få läsa om vad vi gör och lär oss på vår utbildning. Ni kommer även att finna recept och fakta om mat och bakverk, vi kommer att lägga upp bilder och små filmer för att göra det mer intressant och tydligt.

Har ni några tips och önskemål om vad ni vill hitta på vår blogg så får ni jättegärna mejla och berätta det för oss!

Kontakta oss på: [email protected]
 


citronmuffins

Kategori: Bakverk


150 g margarin eller smör
2 dl socker
2 ägg
½ dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
3 dl fint vetemjöl
3 krm bakpulver
½ dl citronsaft och rivet skal från 1½ citron
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Låt smöret/margarinet bli mjukt i rumstemperatur. Vispa sedan smör och socker till en porös massa, tillsätt äggen under kraftig vispning sedan mjölk och citronsaft. Blanda ihop de resterande ingredienserna och rör sedan ner det i smeten.
 
Fördela smeten i formar, jag tog vanliga muffinsformar men om du tar något annat så borde du smörja formarna. Låt grädda i ugnen i ca 12-16 minuter.
 
/Jenni

Cornflakes kakor

Kategori: Kakor

 
 
100 g margarin/smör
0,5 dl ljus sirap
1,5 dl socker
4 msk kakao
5 dl cornflakes
 
Koka margarin,sirap,socker och kakao i en kastrull. När allting har smält ihop sig ta av kastrullen från plattan och rör ner cornflakesen försiktigt. Klicka ut på bakplåtspapper eller i formar och låt stelna i kylen. 
 
 
/Jenni

Kycklingsallad

Kategori: Mat

 
Grillad kyckling utan skinn
kokt ris
paprika
majs
ärtor
några ägg 
 
Börja med att lägga riset och äggen i en varsin kastrull och låt koka medan du plockar bort köttet från kycklingen, skär paprika i små bitar. Blanda sedan ihop ris, paprika, majs, ärtor och ägg som du har hackat ner i grova bitar tillsammans med kycklingen. Krydda med valfri krydda, jag valde att krydda med aromat.  
 
/Jenni

Chokladtarte med plommonkompott

Kategori: Bakverk

Källa: http://www.e-pages.dk/motola/222/8
 
Botten
 50 g smör
140 g fyllda chokladkex (ex ballerina kex)
 
Vit Chokladmousse
2 gelatinblad
100 g smör
120 g vit choklad
4 äggulor
1 dl florsocker
2 dl grädde
½ dl hackad sötmandel
 
Plommonkompott
10 plommon
1½ - 2 dl socker
1 vaniljstång
 
Chokladtarte
Börja med att smälta smör till botten, krossa kexen till fina smulor i en matbredare. Blanda kexen och smöret och tryck ut på botten på en form med löstagbar kant (15 cm i diameter). Ställ i kallt för att stelna.
 
Lägg gelatinet i blöt (kallt vatten i minst 5 minuter). Smält smöret på låg värme och sakta, ta bort från plattan så att skummet sjunker ner. Häll försiktigt över smöret i en annan ren kastrull utan att bottensatsen åker med.
 
Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och blanda ner i smöret, värm försiktigt tills chokladen har smält. Krama ur gelatinbladen och låt även dem smälta.Låt chokladblandningen svalna.
 
Vispa äggulor och florsocker till ljust och poröst skum, blanda ner chokladblandningen och vänd därefter ner den vispade grädden. Tillsätt den hackade sötmandeln. Häll mousen ovanpå chokladbottnen i pajformen och ställ in  i kylen under ca 4 timmar för att stelna
 
Plommonkompott
Dela och kärna ur plommonen. Lägg ner dem i en kastrull tillsammans med sockret och vaniljstången. Koka i ungefär 10 minuter, låt kallna och servera sedan med chokladtarten. 
 
/Jenni

Krämig potatisgratäng

Kategori: Mat

Källa: http://www.tasteline.com/Recept/kramig_potatisgratang
 
5 dl mjölk
5 dl grädde
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk salt
50 gram osaltat smör 
2 kg mjöliga potatisar
 
Börja med att värma ugnen till 240 grader, skala potatisen och skär dem bitar om ca 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull och koka med mjölken, grädden, löken, den pressade vitlöken och saltet. Koka tills potatisen är mjuk. 
 
Smörj en gratängform med lite av det osaltade smöret och häll i potatisblandningen. Klicka i resterande smör och ställ in i ugnen i 15 minuter eller tills ytan är gyllenbrun. 
 
Låt vila innan servering.
 
 
/Jenni