Hej! Josefin Dahlström och Jenni Jänkälä är våra namn, vi går tredje året på Hotell & Restaurangprogrammet Carlsund utbildningscentrum i Motala. Vi har som uppgift att göra ett projektarbete, vi valde att göra en blogg. Här kommer ni att få läsa om vad vi gör och lär oss på vår utbildning. Ni kommer även att finna recept och fakta om mat och bakverk, vi kommer att lägga upp bilder och små filmer för att göra det mer intressant och tydligt.
Har ni några tips och önskemål om vad ni vill hitta på vår blogg så får ni jättegärna mejla och berätta det för oss!
Låt smöret/margarinet bli mjukt i rumstemperatur. Vispa sedan smör och socker till en porös massa, tillsätt äggen under kraftig vispning sedan mjölk och citronsaft. Blanda ihop de resterande ingredienserna och rör sedan ner det i smeten.
Fördela smeten i formar, jag tog vanliga muffinsformar men om du tar något annat så borde du smörja formarna. Låt grädda i ugnen i ca 12-16 minuter.
Koka margarin,sirap,socker och kakao i en kastrull. När allting har smält ihop sig ta av kastrullen från plattan och rör ner cornflakesen försiktigt. Klicka ut på bakplåtspapper eller i formar och låt stelna i kylen.
Börja med att lägga riset och äggen i en varsin kastrull och låt koka medan du plockar bort köttet från kycklingen, skär paprika i små bitar. Blanda sedan ihop ris, paprika, majs, ärtor och ägg som du har hackat ner i grova bitar tillsammans med kycklingen. Krydda med valfri krydda, jag valde att krydda med aromat.
Börja med att smälta smör till botten, krossa kexen till fina smulor i en matbredare. Blanda kexen och smöret och tryck ut på botten på en form med löstagbar kant (15 cm i diameter). Ställ i kallt för att stelna.
Lägg gelatinet i blöt (kallt vatten i minst 5 minuter). Smält smöret på låg värme och sakta, ta bort från plattan så att skummet sjunker ner. Häll försiktigt över smöret i en annan ren kastrull utan att bottensatsen åker med.
Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och blanda ner i smöret, värm försiktigt tills chokladen har smält. Krama ur gelatinbladen och låt även dem smälta.Låt chokladblandningen svalna.
Vispa äggulor och florsocker till ljust och poröst skum, blanda ner chokladblandningen och vänd därefter ner den vispade grädden. Tillsätt den hackade sötmandeln. Häll mousen ovanpå chokladbottnen i pajformen och ställ in i kylen under ca 4 timmar för att stelna
Plommonkompott
Dela och kärna ur plommonen. Lägg ner dem i en kastrull tillsammans med sockret och vaniljstången. Koka i ungefär 10 minuter, låt kallna och servera sedan med chokladtarten.
Börja med att värma ugnen till 240 grader, skala potatisen och skär dem bitar om ca 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull och koka med mjölken, grädden, löken, den pressade vitlöken och saltet. Koka tills potatisen är mjuk.
Smörj en gratängform med lite av det osaltade smöret och häll i potatisblandningen. Klicka i resterande smör och ställ in i ugnen i 15 minuter eller tills ytan är gyllenbrun.