Smaka Loss

Här hittar ni recept och fakta om mat och bakverk.

Chokladtarte med plommonkompott

Kategori: Bakverk

Källa: http://www.e-pages.dk/motola/222/8
 
Botten
 50 g smör
140 g fyllda chokladkex (ex ballerina kex)
 
Vit Chokladmousse
2 gelatinblad
100 g smör
120 g vit choklad
4 äggulor
1 dl florsocker
2 dl grädde
½ dl hackad sötmandel
 
Plommonkompott
10 plommon
1½ - 2 dl socker
1 vaniljstång
 
Chokladtarte
Börja med att smälta smör till botten, krossa kexen till fina smulor i en matbredare. Blanda kexen och smöret och tryck ut på botten på en form med löstagbar kant (15 cm i diameter). Ställ i kallt för att stelna.
 
Lägg gelatinet i blöt (kallt vatten i minst 5 minuter). Smält smöret på låg värme och sakta, ta bort från plattan så att skummet sjunker ner. Häll försiktigt över smöret i en annan ren kastrull utan att bottensatsen åker med.
 
Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och blanda ner i smöret, värm försiktigt tills chokladen har smält. Krama ur gelatinbladen och låt även dem smälta.Låt chokladblandningen svalna.
 
Vispa äggulor och florsocker till ljust och poröst skum, blanda ner chokladblandningen och vänd därefter ner den vispade grädden. Tillsätt den hackade sötmandeln. Häll mousen ovanpå chokladbottnen i pajformen och ställ in  i kylen under ca 4 timmar för att stelna
 
Plommonkompott
Dela och kärna ur plommonen. Lägg ner dem i en kastrull tillsammans med sockret och vaniljstången. Koka i ungefär 10 minuter, låt kallna och servera sedan med chokladtarten. 
 
/Jenni

Kommentarer


Kommentera inlägget här: