Våfflor
Kategori: Bakverk

Kategori: Bakverk
Kategori: Tårtor
Kategori: Mat
Kategori: Glass
Kategori: Bröd
INGREDIENSER:
100 gram smör, margarin eller 0,5 dl olivolja
1,2 liter vatten eller mjölk (degvätska)
50 gram jäst, färsk eller torkad
1 tsk salt
mjöl (tills det släpper från kanterna)
TIPS du kan smaksätta med honung, socker, sirap lite vad som helst helt enkelt!
Om du har bestämt dig för att använda smör eller margarin smält det i en kastrull och häll sedan i mjölken och värm det tills det blir fingervarmt, häll sedan i en bunke för att smula ner jästen (om du använder färsk) ner i vätskan och vispa tills det här löst upp sig, blanda ner mjöl.
Med torr jäst så blandar du in det tillsammans med mjölet och saltet innan du häller den fingervarma vätskan över mjölblandningen.
Knåda ihop degen eller använd en degblandare tills den har släppt från kanterna. Täck över degen och låt den jäsa i ca 30 minuter - 1 timma.
Baka ut degen på ett mjölat bakbord och forma det hur du vill, om du vill få det som på bilden så formar du degen till små bollar.
sätt ugnen på 250 grader.
Jäs brödet igen i ytterligare 30 minuter under en duk, pensla med vatten eller ägg och strö över t.ex valmofrön.
Lägg in dem i ugnen och låt dem grädda i ca 10-15 minuter, ta ut dem och låt dem svalna på galler.
/Jenni
Kategori: Mat
KÄLLA: alltommat.se
Till morotsbiffarna
500 g morötter
3 msk dragon, hackad färsk
1 st ägg
1 dl rågmjöl, grovt
flingsalt
peppar, nymald
sesamfrö
Till grönsaksmoset
10-12 st potatisar
2 dl mjölk
2 dl västerbottensost, riven
1 st rödlök, liten, hackad
2 dl gröna ärter
0,5 dl pumpakärnor
flingsalt
peppar, nymald
Morotsbiffar
Skala morötterna och riv dem grovt, lägg i en bunke och blanda med dragon och ägg. Pudra över mjölet och blanda, ha i mer mjöl om inte smeten blir tillräckligt "fast". Krydda med salt och peppar
Forma till små tunna kakor och strö sesamfröen över morotsbiffarna.
Du kan steka morotskakorna i olja tills de blir gyllebnruna på båda sidorna, (Jag hade dem i ugnen i ca 175 grader istället vilket funkade lika bra.)
Grönsaksmos
skala potatisen och skär den minde och koka tills den är mjuk i lättsaltat vatten, det brukar ta ungefär 15 minuter.
Häll av vattnet och mosa potatisen med elvisp eller potatisstöt. Värm mjölken och blanda ner det i potatisen, vispa det fluffigt.
Vänd ner resten av ingredienserna, smaksätt med salt och peppar.
/Jenni
Kategori: Bakverk
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 g smält margarin eller smör
2 ägg
1-2 bananer
1,5 dl varmt vatten
Börja med att sätta ugnen på 175 grader!
Blanda sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt det smälta smöret/margarinet.
Vispa äggen lätt och vänd ner i smeten, mosa även bananerna med gaffel och vänd ner.
Avsluta med att blanda ner varm vatten från kran.
Grädda i 30-35 minuter.
(Jag vispade med elvisp på den lågaste hastigheten lite försiktigt så ni behöver inte göra det för hand om ni inte vill)
/Jenni
Kategori: Glass